Wohnzeit 03 / A Dwelling for Heilbronn

During the last phase of the project, Wohnzeit (Living Time) created a Dwelling for Heilbronn. For a period of nine days, a “home for the whole of the city“, situated in a shopping mall in the city center on an area of 600m², was open to the public.The manifold personal interviews of the first phase of the project formed the basis for the apartment’s layout and the schedule of events. Ground plans and photographs of those interviewed, their statements and their personal participation were all integral parts of complex spatial, performative and communicational solutions.The Wohnzeit apartment was primarily defined by its utilization, the meetings that took place there and the opportunities it afforded for experiments in living in a setting that was simultaneously designed as an exhibition display and a stage. The appropriation options offered to the visitor ranged from a brief stroll through the premises, and the possibility of sitting down and perusing the reading matter at hand, to communal music-making and overnight stays in the sleeping quarters.In view of the marked differences in living conditions and situations encountered during the first stage of the project, the artists wanted to bring together relatively heterogeneous groups of citizens, initiating the project of the communal organization and utilization of one large “apartment“ – based on the assumption that the recognition of the city’s multifaceted character might lead to a fresh conception of the city as a whole, especially with regard to the struggle against segregational tendencies.
concept and realization: Oliver Gather, Stefan Nolte Theater Heilbronn
supported by Heimspiel Fonds der Kulturstiftung des Bundes
http://wohnzeit.wordpress.com/Wollhauszentrum Heilbronn, July 2011

Wohnzeit phase 3, documentary film by Jürgen Häffner, 17 min.

The “Schanz“, “Hawaii“ and “East“ guest rooms each represented one of the three city districts examined by the project. Designed by the local citizens, each sported an audio installation and a special district wallpaper.
The rooms were put to various uses during the day; in the evening, they could be booked for overnight stays. Photos: Peter Podkowik

Comments are closed.